Svamp hotar tallskogen i Tornedalen

Stora delar av tallskogen i Tornedalen riskerar att dö efter att ha angripits av den fruktade törskatesvampen. Svampen lever av färskt trä och äter sig in i stammen så att tallen helt enkelt kvävs.

I vissa områden är 70 procent av tallskogen angripen och Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander är orolig.

– Det vi ser nu är att den känns mycket mer aggressiv. Den sprider sig ju väldigt fort. Den har spridit sig väldigt snabbt de senaste två åren och angriper många träd och det har vi inte sett tidigare.

Orsak okänd
Varför skadorna ökat vet man inte och forskarna har heller inte kunnat peka på vad som ligger bakom spridningen. Törskatesvampen drabbar framför allt plant- och ungskog och de värst drabbade områdena i dag finns i Gällvare, Pajala och Övertorneå. Porerna till svampen sprids via luften och upptäcks hela tiden på nya ställen.

– Vi ser törskateangrepp på områden där vi tidigare inte sett den, det är olika skogstyper och olika naturtyper. På det viset känns det bekymmersamt eftersom vi idag är ganska osäkra på vilka råd vi ska ge till skogsägarna och hur vi ska komma tillrätta med problemet

Det finns idag inget sätt att få bort svampsporerna ur naturen, men ett alternativ för skogsägarna är att plantera gran- eller lövskog i föryngringsområden, då de inte angrips av svampen. I redan hårt skadedrabbade områden bör skogsägarna överväga slutavverkning.

Ingen ersättning
– Vi vet ju att forskarna är inne på det här, men jag bedömer att vi måste sätta in mer forskningsresurser för det här är så pass stort problem. Det kommer att få stor effekt på lönsamheten för skogsbruket i Norrbotten

För de skogsägare som drabbats och där miljontals kronor går förlorade är läget bekymmersamt då de inte kan räkna med någon ersättning från staten.

– Vi har ju en politik sen några år tillbaka där vi egentligen inte har några statliga stöd för den här typen av produktionsåtgärder eller skadesituationer.

Lokalt problem
Och att utöka försäkringen för skogsägarna till att omfatta svampangrepp på skog som lämnat plantstadiet är svårt eftersom problemet är lokalt och inte rör hela landet säger Staffan Mettävainio som är skadechef på Länsförsäkringar i Norrbotten. Då skulle försäkringspremien bli alldeles för dyr.

– Det måste ju vara intressant för ett stort kollektiv för att kunna försäkra sig mot det här och man är kanske inte villig att betala en avgift för ett skydd som man kanske aldrig kommer att få problem med, Staffan Mettävainio.

Magnus Nilsson, Umeå
magnus.nilsson@sr.se
i
 samarbete med SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista