Sköterskor i uppror mot reklam på BB

Nyblivna föräldrar i Halland får reklampåsar med blöjor och salva med sig hem från BB. Men nu protesterar sköterskorna på barnavårdscentralen i Varberg mot den sortens marknadsföring.

Reklam på BB är oetiskt anser distriktssköterskan Lisbeth Börjesson.

– Vårt syfte är att tänka på barnets bästa. Vi tycker att man inte ska dela ut reklam nyblivna föräldrar, säger hon.

Varför det?

– Även om det är på det viset att de flesta föräldrar säkert uppskattar den här påsen så kanske man inte läser att det faktiskt är reklam.
– Man lyssnar inte på att BB-personalen nämner att det är reklam utan man tror att det är det bästa för barnet som finns i den här påsen och det finns många andra, mycket bättre saker, säger Lisbeth Börjesson.

Funnits länge
Sedan flera år delas reklampåsar ut till nyblivna föräldrar på flera BB i landet. De flesta föräldrar känner till att reklamkassarna står och väntar på en hylla i BB korridoren. Här finns bland annat blöjor, hudkrämer och tidningar. BB personalen själva engagerar sig inte i vad som finns i kassarna.

På barnavårdscentralen i Varberg vill många sjukvårdsanställda avveckla reklamkassarna. Distriktssköterskan Lisbeth Börjesson och flera kollegor har nu skrivit ett brev till landstingets läkemedelskommitté och begär att påsarna avvecklas.

SKL tveksamma
Ellen Hyttsten som är chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting tycker det är ytterst tveksamt med reklam på BB.

– Vi är ju väldigt noga med att man inte ska företräda den ena eller den andra parten.

Vems intressen går landstingen om man delar ut reklampåsar?

– Jag tycker absolut att man går företagens intressen.

Tror du att det kan komma att bli ett stopp på utdelning av reklampåsar i framtiden?

– Det kan bli ett stopp, säger Ellen Hyttsten.

Johan Tollgerdt, Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista