Patienter tvekar inför nya sjukregler

Den som får ryggskott, hjärtinfarkt eller blir utbränd kommer att bli sjukskriven kortare tid än idag. Det föreslår Socialstyrelsen, som arbetar med nya riktlinjer för sjukskrivningar för läkarna.

De nya reglerna har redan prövats vid flera vårdcentraler, bland annat på Skärblacka vårdcentral utanför Norrköping.

Läkaren Ingegerd Rahm är försiktigt positiv.

– Det beror på hur de används. Om de används som rekommendationer och att man kan väga in den enskilda personens förutsättningar i dem, tror jag det kan bli ganska bra. Men används det som en mall som man ska sätta på alla ärenden, kommer det inte att bli bra, säger Ingegerd Rahm.

Nya riktlinjer
Det är för att hjälpa läkarna att göra bedömningar om sjukskrivningar som Socialstyrelsen tagit fram de nya riktlinjerna, som gäller ett 90-tal diagnoser, som depression, utmattningssyndrom, hjärtinfarkt, blindtarmsinflammation och ryggskott.

Ordföranden i Läkarförbundet Eva Nilsson Bågenholm anser att det är bra med tydliga råd.

– Tidigare har det inte funnits några riktlinjer över huvud taget, utan det har sett väldigt olika ut mellan olika läkare, försäkringskassor och regioner i landet. Vi tror att det är bra för läkarna och det är bra för patienterna att det finns en form av riktlinjer, som man kan stödja sig på i bedömningarna, säger hon.

Sjukgymnastsförbundet välkomnar de nya rekommendationerna, säger Sara Maripuu, som är vice ordförande i förbundet.

Oroliga patienter
Flera patientorganisationer är oroliga för följderna.

– Risken är att det leder till för korta sjukskrivningar och att man tvingas tillbaka till jobbet när man inte har arbetsförmåga. Det kan vara en risk för den enskilde individen, säger Berndt Nilsson, ordförande i Hjärt- och lungsjukas riksförbund.

Ole Zettergren på Försäkringskassan tror inte att det kommer att innebära att kassan underkänner fler sjukskrivningar.

Tvärtom tror han att de fall där kassan gör en annan bedömning än läkarna kommer minska, eftersom man får en tydlig motivering.

Det finns ett politiskt stöd för de nya riktlinjerna för att hindra att människor fastnar i sjukskrivningar.

Ändring för utbrända
Frågan är samtidigt kontroversiell, inte minst när det gäller utbrändhet, eller utmattningssyndrom, där Socialstyrelsen vill försöka minska sjukskrivningarna mest.

Dan Boström var sjukskriven i ett år efter att ha gått in i väggen. Nu jobbar han igen på ett nytt jobb. Han är väldigt tveksam till de nya reglerna.

– Det var nödvändigt att få vara ifrån jobbet för att få den tid till vila som jag behövde, men också att få göra andra saker och andra aktiviteter, säger Dan Boström.

För läkarna kommer det ändå handla om att göra individuella bedömningar från fall till fall.

Svårt undvika
Jonny Jarl, som är distrikts- och företagsläkare i Huskvarna, tror att det blir mycket svårt att helt undvika sjukskrivningar vid till exempel utbränning.

– Det låter väldigt drastiskt, men samtidigt har det gått slentrian i för lättvinnliga diagnoser. Man kan säkerligen undvika sjukskrivning i många fall, säger han.

Går det att undvika helt och hållet?

– Nej, det rör jag inte är möjligt. det är frågan om människor, som om diagnosen ställs på korrekta grunder, har en handikappande och besvärlig situation, där det oftast inte är möjligt att arbeta, säger läkaren Jonny Jarl i Huskvarna.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se
Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se
Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista