Gazas ekonomi på gränsen till kollaps

De stängda gränserna gör att de boende snart kommer att vara helt beroende av nödhjälp utifrån. Ekonomin i Gaza håller på att kollapsa, varnar FN.

– Det är kaos här, det har inte blivit bättre i alla fall. Det är ingenting som fungerar, till och med högskolorna är stängda nu. Klart att man känner att hela systemet är saboterat på något sätt, säger Fadia Aiad som bor i Gaza med sin man och fem barn.

Ingenting kommer vare sig in eller ut ur Gaza längre. Så har det varit i två månader sedan Hamas grep makten, och Israel och Egypten stängde gränserna. Nu kommer bara nödhjälp in.

Fattigdomen ökar
Även om Fadia Aiad berättar att familjen har mat för dagen, ser hon hur fattigdomen breder ut sig i den isolerade Gasaremsan. Fadia och hennes man säljer kläder och skolväskor, men varorna har fastnat i hamnen och får inte föras in.

– De här kläderna skulle säljas nu inför skolstarten. Det är skolväskor och sådant som vi har hämtat, men nu är de där, och tyvärr förlorar de varorna sitt värde efter ett tag.

Mest synd är det om barnen, säger Fadia Aiad. De är rädda och vill inte vara ute och leka.

Förödande isolering
FN varnar nu för katastrofala konsekvenser om blockaden fortsätter.

Många människor sitter hemma hela dagarna och blir mer och mer deprimerade, det berättar Christer Nordahl som bor i Gaza och arbetar för FN. Och i en sådan jordmån får extremismen lätt fäste, säger han.

– De säger att livet är hopplöst. Att de inte har någon framtid och inget att förlora. Så varför ska vi diskutera fred? Varför ska vi göra som Israel och resten av världen vill att vi ska göra? När vi gör det så blir det ju inte bättre ändå, säger folk i Gaza, berättar Christer Nordahl.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista