Sjukfrånvaron ökar i Nordeuropa

Runtom i Europa ser man olika på problemen med sjukskrivning för utbrändhet. I Sydeuropa är problemet exempelvis inte alls så vanligt, medan det i Storbritannien och många Nordeuropeiska länder växer.

I Storbritannien finns vissa riktlinjer för sjukskrivning, men inte som förslaget i Sverige, att till exempel utbrändhet i normalfallet inte ska ge sjukskrivning. 

Däremot finns särskilt utbildade läkare som efter sex månader bedömer de långtidssjukskrivnas fall på nytt.

Det förs inte särskild statistik över hur många sjukskrivna som lider av utbrändhet, men ansvarigt departement uppskattar antalet sjukdagar som beror på utbrändhet och stress till närmare 13 miljoner om året, i genomsnitt är man sjukskriven 29 dagar här för utbrändhet.

Stress en förklaring
Myndigheterna inser att det är ett problem som är på väg att växa, och åtta av tio företag säger sig märka att sjukfrånvaron ökar. De flesta tror att det är till följd av mer stress.

När en anställd drabbas av utbrändhet, eller vilken annan sjukdom som helst, så måste ett läkarintyg lämnas till arbetsgivaren efter en vecka. Men sedan är det upp till arbetsgivaren att godkänna sådana sjukskrivningar. Men anställda kan överklaga beslutet, och om arbetsgivaren handlat fel kan han bli skadeståndsskyldig.

Dessutom förkommer konflikter, enligt Acas, som bland annat medlar i konflikter mellan anställda och arbetsgivare, händer det att arbetsgivare inte vill godkänna utbrändhet som sjukdom. Fallen kan då tas upp i domstol.  

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista