Solen sken mest i Östersund

Östersund är sommarens soligaste stad. Enligt SMHI sken solen i år allra mest i Jämtland.

Joakim Kihlberg, marknadsansvarig på turistbyrån i Östersund, är nöjd.

Det är alltid kul när det är bra och man har ju hört att folk som har varit i Östersund stannat lite extra för att de hört att det varit väldigt dåligt väder söderut, säger han.

Turistbyråerna förväntansfulla
Sedan 1990 redovisar SMHI vilken stad som fått mest sol från midsommar till och med första veckan i augusti. Varje år hoppas kommunernas turistbyråer på att vinna.

Men det blev varken vanligtvis solsäkra Öland eller flerfaldiga mästaren Gotland som vann årets solliga. I stället gick förstaplatsen överraskande till Jämtland och Östersund.

Visby halkade ner
Under tio veckor sedan början av juni har solen lyst hela 654 timmar över den jämtländska staden. Andraplatsen kneps av Umeå med 640 soltimmar, följt av Luleå med 635. Visby hamnar först på sjunde plats med 599 timmar.

Årets förlorare var Växjö med bara 438 timmar.

– Det är en stor skillnad, förra sommaren var ju betydligt bättre, då var det ju jättefint väder, så ja det är lite tråkigt när sommaren bli så här, säger Eva Holmgren på turistbyrån i Växjö.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista