Kampen om OMX fortsätter

Uppdaterad 17:45
Kampen om att äga Stockholmsbörsen OMX fortsätter. Häromdagen säkrade Dubaibörsen drygt 27 procent av aktierna i OMX och det kan innebära att det blir en strid mellan Dubaibörsen och amerikanska Nasdaq, som redan har lagt ett bud på OMX. Nasdaqs vd Bob Greifeld ser dock Nasdaq än så länge som den ende seriösa spekulanten.

- Först och främst så har vi det enda budet på bordet än så länge och det är ett attraktivt bud både för aktieägarna i OMX och i Nasdaq, säger Bob Greifeld.

Nasdaq har dels erbjudit OMX aktieägare kontanter, dels aktier i Nasdaq, och Bob Greifeld ser just delaktigheten i det sammanslagna bolaget som en stor vinst för OMX aktieägare.

- Det är ett långsiktigt bud som inte ska jämföras med ett kortsiktigt kontantbud säger han.

Ser enorma möjligheter
- Tillsammans har vi en bra plattform och får enorma möjligheter i Europa. Så det är en helt annan möjlighet än om någon kommer och vill köpa den nordiska börsen kontant, säger Nasdaqs vd Bob Greifeld, som ser stora utvecklingsmöjligheter i Stockholm.

Dubaibörsen, lett av OMX förre vd Per Larsson, kontrollerar sedan i onsdags drygt 27 procent av aktierna i OMX. Priset är satt till 230 kronor per aktie, drygt 30 kronor mer än vad Nasdaqs kombinationsbud är värderat till. Nasdaq vill verkligen in på Europamarknaden och har tidigare misslyckats med att köpa Londonbörsen.

För Nasdaq och dess vd Bob Greifeld är det nu en balansgång mellan att eventuellt höja ett bud för att säkra köpet av OMX, något som riskerar att göra Nasdaqs aktieägare missnöjda, och att kanske förlora hela affären.

Flexibla
- Vi är flexibla med hänsyn till vårt bud, men det första vi måste göra är att verkligen visa hur attraktivt det här budet är på lång sikt, säger Nasdaqs vd Bob Greifeld, som ändå är övertygad om att sammanslagningen av två starka och innovativa börser är mera attraktivt för OMX aktieägare än en ren försäljning.

- Vi är extremt säkra på att om vi bara kan förmedla vad vårt bud innebär, kommer aktieägarna att rösta för den här föreningen, säger Nasdaqs vd Bob Greifeld.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista