Rymdfärja skadad

Rymdfärjan Endeavours värmesköld har troligen skadats rapporterar NASA. Endeavor skjöts upp i onsdags och dockade med rymdstationen ISS på fredagskvällen.

Det var under uppskjutningen som färjan troligen krockade med en isklump, men omfattningen och betydelsen av skadan är ännu inte klarlagd. Skadan upptäcktes när besättningen på rymdstationen fotograferade Endeavours undersida. 

Kritiskt ögonblick vid jordatmosfären
Utflykten i rymden ska vara i  11 eller 14 dygn, och det avgörande ögonblicket inträffar då skytteln ska tillbaka in i jordatmosfären. Det var just då som systerfärjan Columbia häromåret exploderade på grund av skador på värmeskölden. Alla sju ombord omkom och färjeprogrammet avbröts i två och ett halvt år.

Endeavour lyfte i onsdags från Cape Canaveral i Florida och dockade med ISS 34 mil ovan Stilla havet klockan 20.02 på fredagen.

Endeavours besättning har i uppdrag att fortsätta bygga på ISS. Minst tre rymdpromenader ska göras under vilka ett gyroskop som är defekt ska lagas och en plattform för lagring ska installeras på utsidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista