Utlandsfödda gör färre mödravårdsbesök

Uppdaterad 12:30
Utlandsfödda kvinnor använder inte mödrahälsovården lika mycket som svenskfödda, och förstabesöket förläggs även senare. Det visar en ny doktorsavhandling vid högskolan i Malmö skriven av barnmorskaren Pernilla Ny, som menar att orsaken främst beror på språkproblem.

– Kvinnor från östra och södra Europa, Irak, Libanon och Asien hade färre besök än det vi rekommenderar, det vill säga färre än sju, och även kvinnor från östra och södra Europa och Asien hade ett sent första besök under graviditeten. Det var alltså till skillnad från de svenskfödda kvinnorna, säger barnmorskan och forskaren Pernilla Ny.  

Enligt Pernilla Ny är det i första hand språkproblem som gör att du utlandsfödda kvinnorna väntar så länge med att besöka mödravården.

Minskad tillgänglighet
– Att man inte kan det svenska språket förhindrar och gör det väldigt svårt för många att söka kontakt, och när man väl hittar rätt kan det ha gått ganska lång tid i graviditeten. Sedan tror jag väldigt mycket på att vi har en försämrad tillgänglighet idag, eftersom trycket på mödravården och förlossningsvården är väldigt stor idag på grund av det ökade födelsetalet, säger Pernilla Ny. 

Det är också vanligt att utlandsfödda kvinnor väntar så länge med att besöka mödravården att de måste tas in till förlossningen akut, vilket ökar risken för komplikationer. Pernilla Ny anser att mödravården måste bli mer tillgänglig för att utlandsfödda kvinnor skall komma dit i större utsträckning.

– Och det tror jag att vi måste komma till ordning med genom att mer flexibla öppettider, inte bara dagtid och kontorstid utan även kvällar och helger, inte bara ha telefonsvarare utan ha drop in-verksamhet i mycket större omfattning än vad som finns idag, säger hon.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista