Irak: Positiva röster till ökad FN-insats

Trots våldet och oron i Irak ska FN få en utökad roll i landet, det beslutade ett enigt säkerhetsråd igår. Hjälpinsatserna ska bli fler och FN ska arbeta för att ena landets rivaliserande grupper. Ekots korrespondent har träffat irakiska långtradar-chaufförer vid gränsen till Jordanien som ser positivt på hjälpinsatserna.

– Igår fick jag min ranson socker och te från FN i Irak, och jag önskar att de ska kunna hjälpa irakierna, säger Shalaf Sabar.   

Nasar Asi som just stannat sin långtradare, säger att han hellre får hjälp av FN än av amerikanerna, för amerikanerna har bara skapat elände för irakierna, säger han. 

– Maten är väldigt dyr, dieseln till lastbilarna kostar mycket, vi har inte elektricitet, och inte heller vatten, säger Nasar Asi.

Livsfarligt arbete
Rader av tomma lastbilar kommer inifrån Irak, och passerar den jordanska gränsen, och återvänder fulla med varor. 

– Jag hämtar Pepsi eller trä, säger en av förarna, ost eller kött, säger en annan. 

Men det är ett livsfarligt arbete.  

– Varje resa ger 200 dollar i min egen ficka, berättar en av förarna, och vi har kollegor som dödats, som fått lasten stulen eller bilen uppeldad. 

– Jag är alltid rädd, på vägarna i Irak, men det finns inget att göra mer än att hoppas på guds beskydd, säger Nasar Asi. 

– Det viktigaste är att mina barn är säkra. När jag lämnat varorna i Bagdad eller Mosul och kommer hem och ingen i familjen blivit dödad, då känns det bra, säger Nasar Asi.

Katja Magnusson, vid irakiska gränsen
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista