Bräckligt demokratiskt val i Sierra Leone

Idag, lördag, hålls president- och parlamentsval i Sierra Leone. Det är första gången efter det blodiga inbördeskriget som en demokratiskt vald regering ska lämna över till en annan, och förhoppningarna bland befolkningen är stora på vad de folkvalda ska kunna åstadkomma.

– Jag ser långa köer som ringlar sig fram mot vallokalen. Jag ser observatörer som håller utkik efter eventuella oegentligheter, och överlag en god stämning, berättar Klas Waldenström på FN:s utvecklingsprogram från en av huvudstaden Freetowns vallokaler i Sierra Leone.   

Det är ett av världens absolut fattigaste länder, som i dag väljer president och lagstiftande församling, och behovet av grundläggande förbättringar är stort, enligt Klas Waldenström som den senaste veckan varit i Sierra Leone för att hjälpa den nationella valkommissionen att förbereda valet.

70 procent arbetslösa
Det är nu andra gången, sedan det blodiga inbördeskriget tog slut för fem år sedan, som det västafrikanska landet går till val. Förra gången var det i praktiken en omröstning om freden, men den här gången förväntar sig befolkningen mer. 

– Man hoppas få tillbaka elektricitet, vatten, mat, arbete, enkla och viktiga saker som folket här går till val för nu, säger han.

Mycket har kommit att handla om ungdomarnas situation i Sierra Leone. Det är deras röster som förväntas fälla avgörandet i det jämna valet. Arbetslösheten är nu över 70 procent, och värst är det bland ungdomarna som i många fall är före detta barnsoldater som har svårt att hitta sin plats i samhället efter kriget. 

Men hoppet finns och de senaste dagarna har det varit en färgglad karnevalsstämning utmed huvudstaden Freetowns gator. Eftersom en majoritet av befolkningen är analfabeter har informationen om valet gått den muntliga vägen, bland annat genom radio och några av landets mest kända artister. 

Demokratiska spelregler testas
Artisterna sjunger om fred och rättvisa val, fria från våld och trakasserier. Uppmaningar som kan behövas, för inför valet har det i vissa regioner varit stökigt och oroligt.  

Nu på valdagen ska 7000 valobservatörer vaka över vallokalerna, och hittills finns inga rapporter om oegentligheter, enligt Klas Waldenström. Men det verkliga testet kommer först när valresultatet presenteras i nästa vecka.

– Den stora frågan blir ju kan man lämna över den här makten på ett fredligt sätt om man skulle förlora. Det är ju demokratins spelregler och som testas här i Sierra Leone, säger Klas Waldenström.     

Niklas Forsberg
niklas.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista