M vill sänka inkomstskatten ytterligare

Uppdaterad 15:30
På lördagen inledde statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sommartal i Waxholm med att bland annat lova fler skattesänkningar för lågavlönade.

– Jag vill öka drivkrafterna för dem som finns utanför arbetsmarknaden att gå in i arbetsmarknaden, öka drivkraften för de med låga löner att jobba mer och känna att de kan påverka sitt liv, och jag vill infria mitt löfte till svenska folket att det ska löna sig att arbeta, säger Fredrik Reinfeldt. 

Fredrik Reinfeldt vill sänka inkomstskatterna med nära elva miljarder under 2008. I vanliga inkomstlägen, för till exempel en förskolelärare eller en fritidspedagog, kommer skatten att sänkas med 250 kronor i månaden, om de andra borgerliga partierna accepterar det. Till det kommer att avgiften till a-kassan för vissa grupper kommer sänkas. Det gäller framför allt yrken där arbetslösheten är låg.  

Kan bli bidragsnedskärningar
Men svensk ekonomi börjar också få problem med den höga farten i ekonomin, inflationen drivs på av att det inte finns personal i en del branscher. Det innebär att Reinfeldt tycker att man måste spara ihop till alla nya reformer för att inte elda på inflationsbrasan. Därför kan det bli nedskärningar i bidrag eller socialförsäkringar, enligt Reinfeldt.

– Huvudsakligen betala genom att ta in från transfereringar, som ersättningar som betalas till människor som då inte jobbar eller går mellan att jobba och inte jobba för att ytterligare öka drivkrafterna för att vara i arbete, säger han. 

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista