IFK Göteborg kan tvingas byta namn

Den friande domen mot IFK Göteborg-spelaren Stefan Selakovic har överklagats till hovrätten av åklagarna. Den så kallade Blåvitthärvan, där IFK Göteborgs förre direktör och förre kassör nyligen dömdes för skattebrott, kan bli besvärlig för klubben. Reporter: Jonas Fredén.

Den riskerar att uteslutas ur en sammanslutning av alla IFK-klubbar i landet, och måste i så fall byta namn.

IFK-förening
IFK Umeå, IFK Norrköping, IFK Göteborg och 50 andra IFK-klubbar landet runt gick samman i en förening på 1800-talet. Stadgarna kräver att ingen klubb uppträder oetiskt, annars kan den bli utesluten och måste stryka ordet ”kamraterna” ur namnet.

Att begå skattebrott kan betraktas som ett sådant oetiskt beteende. I så fall måste Blåvitt byta till IF Göteborg, berättar ordföranden för IFK-klubbarnas centralorganisation Erik Lidén.

– Ja, till exempel, eller Göteborgs bollklubb eller vad du vill. Men just den här, av Patentverket skyddade benämningen, har vi rätten att värna. Det finns en möjlighet att förbjuda namnet IFK Göteborg. Men det steget är väldigt långt borta än så länge och jag vill först avvakta den rättsliga utgången, säger han.

Lidén vill avvakta till att fallet tas upp i hovrätten innan han tar upp blåvitt i styrelsen för kamratföreningarna.

Dyr affär
Ett IFK utan K är inte bara en formsak. Det skulle bli även bli dyrt för Blåvitt, säger Benoit Fallenius, vd och varumärkesexpert på konsultbyrån Differ i Stockholm.

– Det kan bli stora problem och väldigt kostsamt. Alla sponsorer är väldigt känsliga. En sponsor har nog tänkt sig för både en och två gånger om det är rätt varumärke att satsa på. Att inte själv äga rätten till sitt namn är ur varumärkessynpunkt en katastrof.

– Om man vill ha ett lika starkt namn efter namnbytet som man då hade innan, då kan namnbytet kosta avsevärda summor. Många miljoner.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista