Stärkt säkerhet i USA efter bombhot

Ett hot på internet om att bland annat New York ska utsättas för en bombattack har fått myndigheterna i USA att höja säkerheten. Hotet är ännu obekräftat, men myndigheterna tar det ändå på allvar och just nu håller New York-polisen på att söka igenom misstänkta bilar.

Här på infartsvägarna på södra Manhattan stoppar nu polisen varenda lastbil, eller något större fordon som passerar för att söka igenom det. Det gör man efter hotet som dykt upp på en hemsida på nätet och där det talas om att en smutsig bomb ska explodera i närheten av finansmarknaden i New York. Andra städer som pekas ut är Los Angeles och Miami. Exakt var och när det här hotet skulle inträffa vet man inte, men polisen tar det säkra före det osäkra och letar igenom även större bilar. 

Nu är det kontroll resten av dagen som gäller säger polisen som hittills har hunnit söka igenom hundratals bilar. 

Lastbilar med radioaktivitet
En av dem tillhör Ray Siccera, och han tycker att det är bra att med den extra kontrollen. 

– Det är bra, man har inte råd att lita på folk just nu, säger Ray Siccera. 

Hotet har inte bekräftats, men tas på allvar av myndigheterna och enligt det så ska attacken med Allahs hjälp skapa en ekonomisk härdsmälta, många döda, och en finanskris så stor att det tvingar USA att dra tillbaka sina trupper från olika delar av världen, bland annat Irak. 

Och det ska alltså ske med hjälp av lastbilar fyllda med radioaktivitet.

Men Ray Siccera tror inte riktigt på att det är allvar den här gången.

– Nej, jag tror inte det, men man vet inte det är en hård värld idag, säger bilisten Ray Siccera innan han vinkas iväg av polisen.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista