Bagatell kan stoppa parti i Ukraina

Det ledande oppositionspartiet i Ukraina riskerar att inte få ställa upp i parlamentsvalet nästa månad. Valmyndigheten har på grund av en petitess underkänt deras listor och anhängare till partiet protesterar nu utanför myndighetens högkvarter.

Det gäller partiet BJUT som leds av Ukrainas mest färgstarka politiker, Julia Tymosjenko. Hon var en av de absoluta huvudpersonerna under den så kallade organgea revolutionen för snart tre år sen, och hon var efter det premiärminister ett tag.

Valet i Ukraina ska äga rum den 30 september men nu har valmyndigheten beslutat att inte registrera Tymosjenkos parti, det vill säga att det inte får ställa upp. Orsaken är en petitess. Valmyndigheten klagar på hur partiet har angivit sina kandidaters adresser.

Vill slippa konkurrent
Tymosjenko anklagar nu premiärminister Viktor Janukovitj för att ligga bakom att partiet stoppas för att slippa en konkurrent. Sympatisörer och medlemmar till partiet har omringat valmyndighetens lokal i Kiev och kräver att beslutet ändras, vilket det fortfarande finns en möjlighet till. Den första antydan till ett tältläger har också dykt upp som under orangea revolutionen.

Enligt de opinionsundersökningar som genomförts inför valet skulle Timosjenkos parti har stora chanser att bli näst störst, efter Janukovitjs parti.

Det här valet utlystes för att lösa en djup och allvarlig kris i den ukrainska politiken. På försommaren blev motsättningarna akuta mellan den västinriktade presidenten Viktor Jusjtjenko och den mer ryssvänlige premiärministern Viktor Janukovytj, och de beskyllde varandra ömsesidigt för att bryta mot konstitutionen. Efter många turer beslöt man sig för att utlysa nyval. Därför är det desto viktigare att det nu också går rätt till.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista