Bred kritik mot höjning av reavinstskatten

Uppdaterad 16:45
Regeringens förslag om att höja reavinstskatten för den som säljer sin lägenhet eller sitt hus får nu kritik av en rad tunga organisationer. Förslaget är tänkt att ge regeringen ekonomi att slopa dagens fastighetsskatt.

Bland annat Svenskt Näringsliv är en av organisationerna som inte vill höja reavinstskatten.

– Vi tycker det är problematiskt om reavinstskatten höjs. Det riskerar att göra så att arbetsmarknaden fungerar sämre. Det blir dyrare att flytta helt enkelt och vi skulle vilja se en sänkning av reavinstskatten, inte en höjning, säger skatteexperten Krister Andersson.

Flera kritiska
Den som säljer sitt hus eller sin lägenhet ska betala skatt på vinsten. Den här skatten vill regeringen höja, för att få pengar till att byta ut fastighetsskatten mot en lindrigare avgift. Om en vecka ska myndigheter och organisationer svara på regeringens förslag. 

Men redan nu säger flera tunga organisationer till Ekot att de kommer att vara kritiska. Svenskt Näringsliv, till exempel, tycker i och för sig att det är rätt att slopa dagens fastighetsskatt, men vill inte betala omläggningen genom att höja reavinstskatten.

Motverkar bostadsbyten
LO har lättare än Svenskt näringsliv att leva med dagens fastighetsskatt, men håller med om att det vore olyckligt att höja reavinstskatten, säger chefsekonomen Dan Andersson. 

– Då motverkar man att människor byter bostad. Man tvingas kanske betala en miljon vid bostadsbytet och då försämras också rörligheten på arbetsmarknaden, säger han. 

LO tillägger att en del villaägare kommer att få så stora lättnader när dagens fastighetsskatt slopas att de kan jobba mindre än i dag, och inte heller det är bra för svensk ekonomi. 

Flera andra myndigheter och organisationer säger till Ekot att de instämmer i att det vore fel att höja reavinstskatten. Det gäller både Villaägarna och Hyresgästföreningen, som annars sällan håller med varandra.  

Även Boverket avråder från förslaget, säger generaldirektören Ines Uusmann till Ekot. 

Uppskov
Skatteverket är också emot höjd reavinstskatt, men av lite andra skäl. Den som säljer sitt hus eller sin lägenhet kan ju i många fall få uppskov med att skatta för vinsten. Med regeringens förslag kommer det blir fler som försöker slippa skatten för evigt, säger generaldirektören Mats Sjöstrand.  

– Höjda reavinstskatter betyder att man kan få uppskov med större belopp, och uppskov det försöker man alltid låta bli att betala på ett eller annat sätt, det leder till en massa manövrar, säger han 

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista