Omkring 270 gripna för narkotikabrott

Uppemot 270 ungdomar har omhändertagits misstänkta för ringa narkotikabrott under den reggaefestival som har pågått i Uppsala sedan i torsdags. Knappt 50 av dem är minderåriga, enligt socialtjänsten i Uppsala, några så unga som 15 år.

Paula Liljeberg, chef på Maria Ungdom i Stockholm, som vårdar unga med drogproblem, säger att för en del kan just musikfestivaler vara en särskilt riskabel inkörsport till droger. 

80-90 poliser där
– Man ska väl komma ihåg att väldigt, väldigt många av ungdomarna som går på de här festivalerna inte använder droger och dricker. Men de som gör det, däremot, där blir det ju så att när man använder droger, till exempel cannabis, i ett sammanhang. Då blir det mallen för hur man ska uppleva musik på en musikfestival. För det förändrar ju upplevelsen av musiken, och nästa gång man går på festival blir det inte riktigt samma sak om man inte har rökt på. På det viset kan man ju säga att det kan uppmuntra till att röka i sådana sammanhang, säger hon.

De unga som de senaste dagarna tagits omhand på reggaefestivalen i Uppsala, misstänks ha använt hasch eller marijuana, eller har ertappats med en liten mängd av drogerna på sig.  

Att så många har tagits omhand beror på att polisen och socialen satsat stora resurser på att bevaka evenemanget. 80-90 poliser var i tjänst i Uppsala tillsammans med tiotalet socialsekreterare.

Krismedvetande
Under flera år har det funnits problem med droger på festivalen. Efter förra dömdes 160 personer för narkotikabrott.
Den här medvetna satsningen från polisen att drogtesta så många ungdomar som möjligt är något som Paula Liljeberg på Maria Ungdom är väldigt positiv till. 

– Jag är himla glad att höra att polisen har gjort en så stor insats. Därför det skapar ju ett sorts krismedvetande hos de här familjerna till de här ungdomarna, att det här inte är ok, att man ska hålla reda på vad ens barn gör när de är på festivaler. Det blir ju en stor sak av att man har gjort det, och det tror jag är jättebra, säger hon. 

Minst 46 av de som omhändertagits är under 18 år. Åtta är bara 15 år och de kommer från hela landet.

Polisen ringer nu runt till föräldrar vars barn har tagits omhand. 

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista