Riskabelt för irakiska tolkar när britterna åker hem

I Storbritannien diskuteras nu vilket stöd de brittiska soldaternas medhjälpare i Irak ska få. De irakier som har försökt få asyl i Storbritannien har nekats, samtidigt som hoten mot dem i hemlandet ökar.

Minst 25 tolkar som jobbar för brittiska soldater i Basra har dödats, men uppgifterna är osäkra. Det kan vara så många som ett femtiotal. När de brittiska styrkorna nu bit för bit drar sig tillbaka från Irak, ökat hoten mot irakiska tolkar.

En av de irakiska tolkarna säger till Sunday Telegraph, att britterna inte tänker på deras säkerhet. Han säger att tolkar som lämnat militärbasen för att besöka släktingar eller vänner har förts bort av shiamiliser, och de som inte dödats har misshandlats, torterats och hotats. Att tolkarna hjälper utländska soldater gör dem till legalt byte enligt milisen.

Handfull får asyl
Iraks regering har tidigare kritiserat Storbritannien för att överge de irakiska tolkarna, inte mer än en handfull ser ut att få asyl i Storbritannien när britterna lämnar Irak. Då har de ändå riskerat sitt liv för soldaterna, och när soldaterna är borta fortsätter de att riskera sitt liv, utan i princip något skydd alls.

Danmark evakuerade i somras 200 tolkar och lokalanställda med familjer som hjälpt danska styrkor. De fördes till Danmark i hemlighet för att inte bli attackerade.

Begärt översyn
Men försvarsministeriet i Storbritannien menar att det inte går att hjälpa alla lokalanställda. Armén har haft över 20 000 irakier anställda sedan kriget började.

Men premiärminister Gordon Brown har begärt en översyn för att se om fler kan få skydd i Storbritannien. Till exempel skulle kanske de irakier, med familjer som jobbar för brittiska styrkor nu kunna få komma till Storbritannien.  Det handlar om ungefär 200 människor.

Johan-Mathias Sommarström. London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista