Mexiko stärker positionen i Latinamerika

En av Latinamerikas mest betydelsefulla nationer, Mexiko, ser ut att vara på väg tillbaka in i gemenskapen av länder söder om USA. Efter år av misstänksamhet nästan tävlar grannarnas ledare om att uppvakta president Felipe Calderon.

Både Argentinas Nestor Kirchner och Brasiliens Lula da Silva har varit där för att visa samhörighet. Till och med

Hugo Chavez som brukar beskriva Mexicos president som imperiets springpojke har sänt ut försonande signaler 

Särställning
Mexico har alltid haft en särställning i Latinamerika. Efter Brasilien, kontinentens största land, men fram för allt, det är här gränsen mot USA går, 300 mil mellan syd och nord.

Under de 70 åren som det institutionella revolutionspartiet PRI styrde landet var Mexico en kategori för sig själv, bortanför allianser och regionala unioner. 

När PRI:s maktmonopol bröts, blev Mexico plötsligt en mycket aktiv aktör. En ledande fanbärare i den Latinamerikanska integrationsprocessen och samtidigt Washingtons närmste förtrogne. 

Effektiv och rakryggad
För några år sedan, när den latinamerikanska integrationsprocessen gick i stå, hamnade Mexico i en slags skamvrå. Det berodde inte bara på att Hugo Chavez anklagade den dåvarande presidenten Vicente Fox för att vara en imperiets knähund. Krisen i integrationsprocessen avslöjade att personkemin mellan Fox och många av kontinentens presidenter var usel. 

När Felipe Calderon tillträdde i en atmosfär fylld anklagelser om valfusk, fortsatte många att betrakta även den nye mexikanske presidenten med stor skepsis. Venezuela har ännu inte ens erkänt hans seger. 

Det är allt det som nu håller på att förändras. Under sitt första år vid makten har Felipe Calderon vunnit respekt som en effektiv och rakryggad president.

Bred integrationsprocess
Att Nestor Kirchner och Lula da Silva praktiskt taget under samma vecka besökt Mexico och överhöljt Calderon med lovord och förklaringar om hur viktigt Mexico är för övriga Latinamerika. Det skulle kunna vara ett uttryck för att den breda integrationsprocess, där också USA finns med som ledande aktör, är på väg att reaktiveras. 

Att Hugo Chavez, som också han är på resa på kontinenten, plötsligt bestämt sig för att på nytt skicka en ambassadör till Mexico City, det skulle kunna vara en föraning om att även Chavez är beredd till en mer pragmatisk hållning än hittills. 

Att Mexico, mycket väl, på nytt, skulle kunna bli den latinamerikanska integrationens fanbärare, med dörren öppen både åt söder och åt norr.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista