USA: Usel gränskontroll ett terroristhot

I USA hävdar myndigheter i en rapport att landets gränskontroll är så usel att den i sig utgör ett terroristhot.  Myndigheterna varnar också för att terrorister samarbetar med narkotikasmugglare i Mexiko. Reporter: Jenny Sanner Roosqvist; New York.

I rapporten sägs att muslimska fundamentalister samarbeta med mexikanska knarkkarteller för att finansiera terrornätverk i Mellanöstern.

Knarkkartellerna har sofistikerade nätverk för smuggling och pengatvätt som man nu misstänker att terrorister på olika sätt fått tillgång till. 

Vanliga människor
”Eftersom både narkotikasmugglare och terrorister arbetar i det dolda, använder de samma metoder och har tillgång till de förutsättningar som behövs för att en terroristattack ska lyckas” står det bland annat i den hemliga rapporten från administrationen för drogövervakning enligt Washington Times.

Enligt rapporten, som är från 2005, så består nätverken av personer som pratar spanska, arabiska och hebreiska och som inte väcker några misstankar i sitt vardagsliv. Dessutom har de bytt sin arabiska identitet mot en latinamerikansk för att lättare komma in i USA.

– Det här bekräftar lokal information vi fått från Texas, säger republikanske kongressledamoten Edward Royce, som sitter med i kommittén mot terrorism. Och han anser att rapportens uppgifter visar att man måste snabba på med säkerheten längs den mexikanska gränsen.  

Jenny Sanner Roosqvist; New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista