Ökad bostadsförsäljning trots börsoro

Nu börjar bostadsförsäljningen komma igång på allvar efter semestermånaderna. Bostadsmarknaden är fortsatt het trots de senaste dagarnas oro på börsen.

Dagens lägenhetsvisning i Bromma utanför Stockholm lockade en strid ström av spekulanter som inte verkade oroa sig för eventuella prissänkningar på bostadsrätter.

– Jag tror nog att det kommer stagnera kanske. Det beror mycket på börsutvecklingen. Man får titta lite där och hur det är runtom i världen också. Vi påverkas ju mycket av det.

Medvetna om lockpriser
– Vi köper inte lägenhet för att spekulera i värdetillväxten, utan för att ha någonstans att bo, och då kan ju tillfällig upp- och nedgångar spela mindre roll, för även om det blir en nedgång kommer det att öka igen.

Det sa Mats Norgren och Tony Andersson som var två av besökarna vid dagens lägenhetsvisning i Bromma. Alla spekulanter verkade införstådda med att lägenheten på tre rum och kök skulle bli betydligt dyrare än de 2,9 miljoner som stod på prislappen.  

– I och för sig kan man tycka att det är ett lockpris, men det skulle inte förvåna mig om alla är medvetna om att priserna som man går ut med i Stockholmsområdet, ligger ungefär ligger en halv miljon under det verkliga priset, säger husspekulanten Lars Blomgren.

Mikael Flobecker som är mäklare på Bjurfors i Bromma tror att priserna kommer att hålla i sig om inte utbudet skulle öka drastiskt.

Utgå från förutsättningarna
 – Det som kan komma att påverka i höst om det blir fler försäljningar än vanligt på grund av höjd vinstskatt nästa år. Så möjligtvis kan det mer försäljning nu i höst än tidigare och det kan då leda till att priserna dämpas, säger han.  

Men Mikael Flobecker tror alltså att priserna på villor och bostadsrätter kommer att hålla i sig, och han tycker inte att det är lönt att för köparna att försöka vänta in rätt läge. 

– Det här kan ju gå upp och ned, det vet man aldrig. Det går ju hela tiden upp och ned. Så att gå och vänta efter rätta tillfället tror jag är svårt, eller blir långdraget. Jag tycker man ska gå efter de förutsättningar man har och bestämma sig och sätta en gräns. Så här mycket har vi råd att betala, och köpa, och sedan kan allt hända i framtiden. Det vet man inte, säger han.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista