Fler invandrare anställs av staten

Staten anställer allt fler invandrare. De senaste två åren har 16 procent av de nyanställda utländsk bakgrund, vilket är den högsta andelen någonsin, visar en rapport från Arbetsgivarverket.

Goran Kóstesic är chef för den personalpolitiska avdelningen på Rikspolisstyrelsen.

– Det är viktigt för identifikationen, så att människor med en annan bakgrund ser att de också har en plats i samhället på samma villkor som alla andra, säger Goran Kóstesic.

Var tionde anställd 
Goran Kóstesic blev civilpolis för ett år sedan. Han är en av de cirka 25 000 statsanställda, som är födda eller har båda föräldrarna födda utanför Norden. Det är drygt var tionde anställd.

Andelen utlandsfödda som jobbar för staten är fortfarande lägre än genomsnittet för resten av arbetsmarknaden.

En förklaring kan vara att vissa statliga tjänster kräver svenskt medborgarskap, men de senaste åren har staten knappat in.

Ökat i rättsväsendet
Flest invandrade har fått anställning på universitet och högskolor, men den största ökningen har skett inom rättsväsendet, där polisen ingår.

Goran Kóstesic driver på arbetet för mångfald inom polisen.

– Jag kan titta på hur kroatisk polis jobbar och jämföra det med hur svensk polis arbetar. Då kan man få tips och råd åt båda hållen, säger han.

Att det är fler anställda med rötterna i andra länder är ett gott betyg för staten, som kräver mångfald av andra arbetsgivare.

På ett område verkar situationen inte ha förändrats alls. Är man invandrare blir man fortfarande sällan statlig chef.

Kompetens viktigast
För samhället är det viktigt att fler utlandsfödda blir poliser, men kanske är det inte lika viktigt för individen som får jobbet.

Då är det viktigast att bli värderad för sin kompetens.

– Jag vet inte i vilken mån det spelat roll att jag har en annan bakgrund. Det får de som anställt mig svara på, men jag hoppas att jag rekryterades för min kompetens och lämplighet, säger Goran Kóstesic, som är chef för den personalpolitiska avdelningen vid Rikspolisstyrelsen.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista