Utvecklingsländer drabbas hårdast av varmare klimat

Västvärlden måste ta sitt ansvar för utvecklingsländerna för att hejda klimatkatastrofen. Det säger vattenexpert Johan Rockström, vattenexpert och chef för Stockholm Environment Institute.

Alla länder i världen kommer att beröras av klimatförändringen, men det varmare klimatet kommer att få de allvarligaste konsekvenserna för utvecklingsländerna.

I Afrika blir det större brist på vatten. I låglänta områden som Bangladesh och de små öländerna riskerar en ökad frekvens av översvämningar ländernas hela existens.

– Många öriken i Stilla oceanen och Indiska oceanen står troligtvis inför stora sociala transformationer, att det kan finnas risk för evakuering av hela länder, säger Johan Rockström.

Att minska utsläppen av växthusgaser är huvudspåret. Men klimatet är trögrörligt och även om man skulle lyckas minska utsläppen dröjer det innan uppvärmningen kan hejdas.

Västliga industriländer har ett stort ansvar att hjälpa utvecklingsländerna med anpassningsåtgärder, anser Johan Rockström.

– Hittills är det ju de rika industriländerna i världen som har orsakat klimatförändringarna. Så vi har ett stort ansvar i och med att vår livsstil alltså är huvudorsaken till att fattiga människor idag får stora problem idag att själva kunna klara sin välfärd.

Det handlar både om för lite vatten och för mycket vatten. Vad har utvecklingsländerna för möjligheter att anpassa sig för framtiden till de här extremerna?

– Vi har inte val, anpassning är idag prioritet nummer ett. Hur vi kan samla vatten under perioder av torka för att släppa vatten under perioder av behov, till att planera hela avrinningsområden så när vi får ökade skyfall så ska landskapet i sig självt kunna hjälpa till med att skydda mot översvämningseffekter.

Vad är det bästa vi kan göra för att hjälpa utvecklingsländerna inför den här förändringen?

– Det handlar om att göra det so vi gör i Sverige, sätta upp sårbarhetskommissioner, bygga institutionell kapacitet att möta klimatförändringarna, hjälpa till att analysera konsekvenser av klimatförändringar. Ett helt batteri av åtgärder som vi är väldigt duktiga på i Sverige och som vi i mycket större utsträckning skulle kunna bistå med, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista