Svårt hitta miljöbensin till utombordaren

Småbåtar med utombordsmotorer släpper ut tusentals ton kolväten varje år. Den miljövänligare akylatbensinen tar bort 90 procent av utsläppen. Nu ska Sjöfartsverket skapa en nationell strategi för att få fler att använda akylatbensin.

I Sverige finns omkring en dryg halv miljon utombordsmotorer. De flesta är tvåtaktare med dålig förbränning, som släpper upp till en tredjedel av bränsleblandningen oförbränd rätt ut i vattnet.

Så hamnar 15 000 ton kolväten i vattnet varje år. Det är ungefär lika mycket utsläpp som från bilar under samma tid, enligt en studie från länsstyrelsen i Västra Götaland.

Båtägarna tvekar
Akylatbensin skulle kunna ta bort mycket av det, men båtägarna tvekar om att tanka med renare alkylatbensin.

– Det låter fantastiskt bra, men jag har aldrig sett det eller hört talas om det, säger Stephen Simmonds.

– Tyvärr har de inte det på mackarna. Det behövs en ordentlig kampanj, säger Johan Ider.

Av de fyra stora bensinbolag som säljer bränsle till båtar, säljer Q8 och Shell nästan ingenting, Preem minskar något och Statoil har minskat sin försäljning med en knapp tredjedel första halvåret i år.

Svårsåld
Nu är alkylatbensinen normalt omkring en dryg krona dyrare i de pumpar där den finns på omkring en tredjedel av mackarna. Men bensinen går inte att sälja ens då den kostar precis som vanlig bensin.

– Försäljningen går dåligt. Vi skyltar upp och visar att vi har alkylatbensin. Det är samma pris på alkylatbensin som på vanlig bensin. Vi kan nog inte göra så mycket mer än det vi gör. Den efterfrågas helt enkelt inte av kunderna, säger informationschefen Martin von Arronet på Shell.

På färre mackar
Nu skär bensinbolagen ner på antalet försäljningsställena och det blir svårare att köpa bensinen.

Anders Wissler jobbar på Sjöfartsinspektionen ska skriva en nationell strategi för att få fart på försäljningen.

– Jag tror att det har gått upp för ganska många att tvåtakts utombordare släpper ut ganska mycket bensin och olja, säger han.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista