"Börsoron ger inga långsiktiga effekter"

Nasdaqbörsens vd Bob Greifeld tror inte att problemen med den amerikanska bostadsmarkandens högrisklån kommer att få några långsiktiga konsekvenser.

Det är spekulationer på den amerikanska bostadsmarknaden som är den främsta orsaken till fallande börser världen den senaste tiden.

– Jag tror knappast att problemen vi har med suprimelånen här i USA kommer att ge långsiktiga effekter på hela ekonomin. Majoriteten av företagen har gått rätt bra och jag tror att det är viktigt för psykologin på marknaden de kommande veckorna, säger Bob Greifeld.

Stora förluster
Problemen på den amerikanska bostadsmarknaden har lett till stora förluster på USA-börsen, vilket påverkat världens alla börser.

I torsdags och fredags sköt centralbanker runt om i världen till sammanlagt motsvarande närmare 300 miljarder dollar för att lugna marknaden.

För USA:s del handlade det om 38 miljarder dollar bara under fredagen.

Klokt agerande
Nasdaqs vd Bob Greifeld tycker att det är bra att centralbankerna agerade.

– Jag tycker att det är jätteviktigt. Det var ett förutseende drag. Vi har helt klart en marknad som är på tårna idag, säger han, och påpekar också att oron leder till större omsättning av aktier, vilket ger mer pengar till Nasdaq liksom till svenska OMX.

På sikt behöver Nasdaq stabilitet. Bob Greifeld är inte orolig över den senaste tidens börsutveckling.

– Jag ser att vi är inne i en cykel med negativ psykologi, men jag tror att det kommer att gå över. Det som blir kvar är vad företagen egentligen gör. Det är en viktig faktor, säger Nasdaqs vd Bob Greifeld.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista