För låg risk i sjunde AP-fonden

Sjunde AP-fondens premiesparfond har för låg risk för att ge tillräckligt bra avkastning och pension. Det tycker vd:n Peter Norman, som menar att pensionssparandet placeras långsiktigt och tål högre risk.

– Under den placeringshorisonten har man råd att tappa pengar vid eventuella börssvackor. Det får man igen när börsen går upp. Det finns en riskspridning i systemet, säger Peter Norman.

Vad skulle du själv göra?

– Jag skulle förmodligen ha en fond med 100 procent aktier för att öka den förväntade risken och för att öka den förväntade vinsten, säger han.

Den sjunde AP-fondens vd Peter Norman har idag allt sitt sparande i den egna premiesparfonden.

Om han inte vore vd där skulle han istället välja renodlade aktiefonder, eftersom han föredrar en högre risk än vad den statliga sjunde AP-fonden får ha enligt bestämmelserna.

Erfarenheter visar att högre risk också ger möjlighet till högre avkastning på lång sikt.

Slutsatsen är att de som har sina pengar i premiesparfonden riskerar att få onödigt låg pension. Under de första sju åren har fonden ökat med 16 procent, vilket till och med är sämre än en genomsnittlig svensk räntefond.

Micael Kallin
michael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista