Ny insektsbekämpning förvirrar krypen

Att bekämpa insekter genom att hänga upp plasttrådar i dina fruktträd kan vara framtidens sätt att bli kvitt larver i äpplen, päron och plommon. Det kallas förvirrningsmetoden, och forskare på Lantbruksuniversitet i Alnarp har varit med och tagit fram metoden.

– Jag hänger upp sådana i plommonträden för att förvilla vissa insekter, säger Per-Olof Persson som har en fruktodling i Dagstorp utanför Kävlinge, och är en av få odlingar i Skåne som har anammat metoden.

De röda små plasttrådarna som hänger i Per-Olf Perssons fruktodling ser ut som små elsladdar. Varje tråd är ungefär 20 centimeter lång och det hänger några stycken i varje träd. Plasten utsöndrar en doft som luktar precis som insektshonorna gör.

Ingen parning
Det är hondoften som förvirrar hanarna. När hela odlingen plötsligt luktar hona, kan hanarna inte hitta de riktiga honorna. Därmed blir det ingen parning, och inte heller några larver som kan krypa in i frukterna.

– Det har fungerat mycket bra. Framförallt på plommonen märkte vi en markant skillnad när vi började använda dem, jämfört med tidigare, säger Per-Olof Persson.

Tanken bakom metoden att förvirra insekter genom dofter är gammal. Men först för ett år sen godkändes de röda små plasttrådarna av kemikalieinspektionen.

Få använder
Än så länge är det inte så många odlingar som använder sig av metoden i Sverige, och bara ett fåtal fruktodlingar i Skåne.

Men Peter Witzgall, som har varit med och utvecklat metoden, tror att det kommer bli mer och mer populärt i framtiden.

– Förmodligen kommer odlarna att använda det mer framöver. Det är just nu den mest lovande metoden, säger forskaren Peter Witzgall på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista