Rysk militärövning vill minska USA:s inflytande

En stor militärövning genomförs just nu i Uralbergen där trupper från Ryssland, Kina och fyra centralasiatiska länder medverkar. Övningen är den största i sitt slag och anses delvis vara riktad mot USA.

Övningen kallas Fredsuppdrag 2007 men att döma av de bilder som rysk TV visar är det renodlat krigsspel men deltagande av stridsvagnar, attackflygplan och mängder med helikoptrar. Scenariot går ut på att slå ner ett separatistiskt uppror.

Presidenter inspekterar
Manövern inleddes i västra Kina, har nu flyttats till ryska Uralbergen och den avslutas på fredag då deltagarländernas presidenter kommer på inspektion, bland annat alltså Vladimir Putin och Hu Jintao, för att understryka betydelsen.

Bakom övningen ligger den så kallade Shanghaigruppen som består av Ryssland och Kina samt de centralasiatiska länderna Kazachstan, Uzbekistan, Kirgizistan och Tadzjikistan.

Det här är första gången som samtliga medlemsländer samövar sina förband och det är ett tecken på den vikt Shanghaigruppen successivt fått. Knappt 7000 soldater deltar.

Vill begränsa USA:s inflytande
Gruppen bildades för sex år sedan och ganska snart ansåg i varje fall kritiker att samarbetet verkade ha udden riktat mot USA, ett sätt att begränsa USA: s inflytande i regionen, framför allt på den inrikespolitiska situationen i länderna.

Inför anfallet mot talibanerna i Afghanistan hösten 2001 fick USA för första gången tillgång till baser i det tidigare sovjetiska Centralasien, men efter det har USA gradvis trängts ut därifrån.

Förnekar agenda
Officiellt förnekar Shanghaigruppen att man har en antiamerikansk agenda och att det inte är enda inriktningen är under alla omständigheter klart.

Samtliga länder som ingår är till exempel mycket rädda för att radikala islamistiska grupper ska få ett fotfäste i Centralasien.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista