Brittiska underhuset emot Hamas-bojkott

Den brittiska regeringen uppmanas att bryta bojkotten mot palestinska Hamas. Enligt det brittiska underhuset motverkar bojkotten sitt syfte.

Det är utrikesutskottet i det folkvalda underhuset som anser att den brittiska regeringen borde använda sig av samma metoder i Mellanöstern, som man använt sig av på hemmaplan när det gäller Nordirland.

Här övergav den Irländska republikanska armén IRA våldet för politisk dialog. Samma metod borde användas i Mellanöstern anses det.

Vill samtala
Enligt utrikesutskottet borde den brittiska regeringen börja samtala med de tre islamistiska grupperna Hamas, Hizbollah och Muslimska brödraskapet. De borde också försöka engagera Syrien och Iran, eftersom deras ställning i regionen inte ska underskattas.

Storbritanniens förre premiärministern Tony Blair är nu sändebud i Mellanöstern för den så kallade kvartetten - Ryssland, EU, USA och FN. Och Blair uppmanas av underhuset att personligen ta initiativet.

– Blair har stor erfarenhet och borde jobba för en bredare politisk lösning, säger utrikesutskottets ordförande Mike Gapes, och han vill att Blair personligen kontaktar Hamas.

Isoleringen fördjupat krisen
Bojkotten av Hamas har ju inte hittills lett till några framsteg konstateras det. Snarare tvärtom har bojkotten lett till fördjupad politisk och humanitär kris i regionen.

Den brittiska regeringen borde också sätta hårdare press på palestiniernas president Mahmoud Abbas. De borde till exempel övertyga Abbas om att tillsammans med Hamas återupprätta en palestinsk enhetsregering, anser underhuset.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista