Afghaner avbryter hungerstrejk

De afghanska flyktingar som hungerstrejkat på Sergels torg för att slippa skickas tillbaka till sitt krigshärjade hemland ska få träffa tjänstemän på Migrationsverket nästa vecka.

Men Migrationsverket tänker inte ändra sig. Beslutet att avvisa flyktingarna står fast oavsett vad som kommer ut av mötet.

Möte med Migrationsverket
Cirka femton afghanska flyktingar hungerstrejkade på Sergels torg hela förra veckan i protest. Protesten genomfördes i tryckande värme och ingen av de hungerstrejkande drack någon vätska, och i tisdags fick tre föras till sjukhus varav en medvetslös.

Flera fick dropp på torget. Nu ska Migrationsverket träffa de hungerstrejkande, på måndag.

Syftet med mötet är mest att få till stånd en vettig kommunikation, säger verksamhetschefen på Migrationsverket, Eugène Palmér. Verket kommer inte att ändra sitt beslut oavsett vad som sägs under mötet med afghanerna.

– När man träffas och pratar med varandra så kommer det sällan något dåligt ut av det, utan det kan komma något gott ut av det. Och jag tycker man ska ta den möjligheten till vara, säger

Är det något i sak som har ändrats när det gäller avvisningsbeslutet?

– Nej, man kan säga att beslutet att inte bevilja uppehållstillstånd i Sverige, det kom redan för ett par år sedan, då man sökte om asyl i Sverige. Sen dess har läget i Kabul bedömts ha blivit säkrare i alla fall, jämfört med hur läget var då, säger

Så syftet med mötet är inte att tala om avvisningsbeslutet, utan ett annat?

– Nej, det kan vi inte göra, diskutera enskilda fall med andra än med berördas ombud så det ska vi inte göra vid det tillfället

Nasim Sahar, ordförande för afghanska föreningen i Sverige säger att hungerstrejken återupptas om samtalet med Migrationsverket inte leder någonstans.

Enligt Sahar riskerar flera sina liv om de återvänder och han menar att det absolut inte är säkert att avvisa någon till Afghanistan.

– Inte alls säkert någonstans. Krigsherrar har makten. Flera av de strejkande har hot mot sig, säger han

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".