Möte om uppköp av OMX

När det gäller framtiden för Stockholmsbörsen ägare OMX så finns representanter från Dubaibörsen på måndagen på plats i Sverige och Stockholm för att berätta om varför man lagt beslag på en större aktiepost i OMX.

Beskedet i förra veckan från Dubaibörsen att man genom köp av aktier och optioner ser ut att ta kontrollen över en större del av OMX ligger bakom det faktum att representanter från Dubaibörsen, med vd: n Per E Larsson i spetsen, på måndagen träffar den högsta ledningen för OMX.

Ingen information
Utåt är informationen knapphändig, men bakgrunden till Dubaibörsens investering lär dryftas på mötet, liksom det faktum att ju OMX styrelse och flera ägare i OMX redan i våras greppat en annan framsträckt hand: amerikanska börsen Nasaqs, som ju också vill köpa OMX.

Dubaibörsen talesman i Sverige Bo Albertsson säger till Ekot att man kommer att träffa flera viktiga intressenter i sammanhanget under Sverigebesöket idag, exakt vilka är oklart.

Staten stor ägare
Svenska staten är ju en stor ägare i OMX men från regeringens sida har man valt att inte kommentera ifall finansmarknadsminister Mats Odell kommer att träffa delegationen från Dubai.

Wallenbergarnas maktbolag Investor, hitintills största ägare i OMX, säger att man planerar ett möte med Dubaibörsen, men vill inte säga om det blir under måndagen. Investor har gjort tummen upp för Nasdaqs bud på OMX, men dyker ett annat, högre bud upp, har man också sagt, så kan inställningen ändras.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".