Ekologisk mat kräver import

Allt fler väljer ekologisk mat. Förra året köpte vi uppemot 15 procent mer ekologiskt än året innan, och ökningen ser ut att hålla i sig. Men produktionen täcker inte efterfrågan, och vissa livsmedel måste importeras från utlandet.

Green Bakery i Angered utanför Göteborg är landets enda producent av ekologiskt bake off-bröd.

– Det är långtidsjäsning, alltså degvätska. Det gör vi för att ge brödet bättre hållbarhet och bättre smak, säger Thomas Färnefalk på Green Bakery.

Han talar sig gärna varm om det ekologiska brödets många fördelar. Och allt fler konsumenter väljer också ekologiskt.

Begränsat sortiment
Men det är inte alltid så lätt att få tag på ekologiska produkter. Utbudet är smalt och sortimentet begränsat. På Green Bakery har man ofta svårt att få tag på vissa råvaror.

– De stora produkterna, rågmjöl och vetemjöl, är relativt lätta att få tag i, medan vissa fröer och krossad råg och sådant är betydligt svårare, säger Thomas Färnefalk.

– Det finns bara en leverantör av klippt och krossad råg i Sverige och egentligen ingen riktig leverantör av vissa fröer, utan det tvingas vi ta från Tyskland. Det är lite tråkigt eftersom vi vill göra en miljövinst i verksamheten, och den försvinner ju lite i samband med det.

I butiken är det framför allt frukt, grönsaker och mjölk som importeras från utlandet.

”Tillfällig lösning att importera”
Dirk van der Krogt är marknadsansvarig på organisationen Ekologiska lantbrukare. Han förstår att man måste importera för att täcka efterfrågan, men bara som en tillfällig lösning.

– Det är mer för att inte dämpa den här positiva marknadsutvecklingen. Om man inte kan tillgodose behovet överhuvudtaget så kommer den positiva marknadsutvecklingen att dämpas kraftigt och det är en nackdel i längden även för de svenska producenterna, säger Dirk van der Krogt.

– Dessutom kommer man också förlora på att inte ha samma bredd på sortimentet som andra europeiska aktörer och därmed kommer man att tappa i konkurrenskraft.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".