Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Björklund kräver utbyggda yrkesprogram

Publicerat måndag 13 augusti 2007 kl 15.23
Björklund.

Det blir allt svårare att komma in på yrkesutbildningarna på de kommunala gymnasieskolorna. Intresset för yrkesprogrammen slår rekord, men antalet platser ökar inte i samma takt. Skolminister Jan Björklund kritiserar nu kommunerna för att inte bygga ut yrkesutbildningarna.

– Mitt krav är att kommunerna nu bygger ut de yrkesutbildningar där det finns behov på arbetsmarknaden och där ungdomar vill gå. Och att det sker snabbt, inte att man drar benen efter sig, säger Jan Björklund.

Jan Björklund anser också att det borde vara en starkare regional styrning, så att kommunerna lättare ska kunna samarbeta och anpassa gymnasieutbildningarna till behoven på arbetsmarknaden.

Högre antagningskrav
När det nu är fler än någonsin som vill gå på de yrkesinriktade programmen på de kommunala skolorna så blir det allt svårare att bli antagen. En som har erfarenhet av det är Andreas Bäckström i Holmsund utanför Umeå som drömmer om att bli rörmokare men som inte kom in på VVS-programmet.

– Jag har ju kämpat hela nian för att höja mina betyg. Jag höjde väl fem betyg, men jag visste att det inte skulle vara så stor chans ändå, även om jag skulle plugga järnet.

Andreas Bäckström ska nu istället börja på ett lokalanpassat teknikprogram.

Det är just byggprogrammet som är det som ökar allra mest i populäritet.

Kräver dubbelt så höga betyg
I till exempel Uddevalla kom varannan förstahandssökande till inte in eftersom det var så många sökande. För att få börja där krävs det det här läsåret dubbelt så högt betyg jämfört med vad som krävs på samhällsvetarprogrammet.

– En effekt av det här under de senaste åren har varit att det är fler behöriga elever som börjar på IV, alltså det individuella programmet, säger Hasse Schylberg är områdeschef för Uddevalla gymnasieskola.

Hur ser ni inom kommunen på det?

– Det är ju inte bra. Vi får ju lägga mycket resurser på IV för att de ska undervisa redan behöriga elever, och det var ju inte tanken, säger Hasse Schylberg.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".