De två kvinnorna klev gråtandes in i en Röda kors- bil.

Två kvinnor ur sydkoreansk gisslan fria

De två kvinnorna fördes först till en klanledare i södra Afghanistan. Ögonvittnen berättar för nyhetsbyrån Reuters om hur de två kvinnorna sen gråtandes klev in i en Röda kors-bil i byn Arzoo. En talesperson för Röda korset säger nu att kvinnorna lämnats över till sydkoreanska myndigheter.

En av de släppta kvinnorna sa i en telefonkontakt med nyhetsbyrån AFP att de två mår okej. Talibanernas budskap har hela tiden ändrats om vad som ska hända med gisslan. Kidnapparna tillfångatog 23 sydkoreanska missionärer för drygt tre veckor sen.

Frige fängslade talibaner
En talesman för talibanerna säger på måndagen att det är rörelsens ledare som fattat beslutet om att släppa kvinnorna och att det handlar om välvilja. Två män i gruppen har tidigare dödats.

De krav som talibanerna ställt är att Afghanistans regering ska frige fängslade talibaner, något som president Hamid Karzai vägrat gå med på.

Sydkoreas regering uttrycker på måndagen gläjde men kräver också att de andra i gisslan får sin frihet.

Kidnappad tysk
På måndagen har också en tysk man som kidnappades ungefär samtidigt som missionärerna satts i telefonkontakt med AFP.

Tysken ska ha sagt att han bor med talibanerna i bergen och att de vill döda honom, att han befinner sig i fara och är väldigt sjuk. Mannen sa också att kidnapparna vill tala direkt med de afghanska myndigheterna.

Men det har ännu inte gått att bekräfta om det verkligen var den kidnappade tysken som AFP talade med. En annan tysk som tillfångatogs samtidigt har tidigare hittats död.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".