Miljömärkt mode en växande trend

Att miljömedvetenhet är en växande trend märks under Stockholm fashion week som inleds på måndagen.

Designern Camilla Norrback har arbetat med ekologiska tyger i flera år, det började när hon hittade en vackert tyg på en mässa.

– Då hittade jag ett väldigt vackert tyg i ett av de där showroomen, och det var helt makalöst underbart, mjukt och lent. Det var vi ekologiskt linne och siden. Det var lite en slump och sen var det helt givet att jag skulle fortsätta med detta, säger hon.

Intresset växer
Miljömedvetenhet är inne, vi svenskar köper ekologisk mjölk, ekologiska grönsaker och miljöbilar - och nu också ekologiska kläder.

För designern Camilla Norrback är miljötänkandet centralt och nu börjar intresset växa även i resten av modebranschen.

Ett tecken i tiden är att klädjätten Hennes & Mauritz just nu lanserar en stor kollektion med kläder i ekologiskt odlad bomull. Katarina Kempe är presskontakt på HM.

– Det är de som skiljer dem från vårt övriga sortiment, de följer alla befintliga trender och det finns inget i utseendet som skvallrar om att de skulle vara i ekologisk bomull.

Det är gröna skyltar både i skyltfönster och på hyllor, det är rätt mycket nu?

– Ja, den här veckan är det väldigt synligt i butik och jag tror inte att man kan missa det om man besöker oss nu, säger hon.

Enligt Hennes och Mauritz efterfrågar kunderna miljömärkta kläder. Och Camilla Norrback tror att hennes kunder ser det som en fördel att kläderna är sydda av ekologiska tyger. Men hon vill inte se miljömedvetenheten som en trend.

– Det här är ingenting övergående, det här är inget som kommer att blåsa över om ett ar år. Det handlar om livsstil, det handlar om att ta ett ansvar göra ett politiskt val hur vi vill bruka vår värld, säger hon.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".