Avvaktande lugn på världens börser

Paniken på världens börser och finansmarknader vändes i dag till avvaktande lugn och stigande börskurser. I Stockholm hade börsen gått upp med 2,5 procent på måndagseftermiddagen.

Andra stora europabörser har också gått upp, London 2,8 procent och Frankfurt 1,6 procent. Och när USA öppnade var även det med stigande kurser.

Uppgången raderades
I fredags eftermiddag hade Stockholmsbörsens uppgång från årsskiftet i stort sett raderats ut, på grund av den amerikanska kreditoron som kulminerade i förra veckan.

Centralbanker i Europa, USA och Canada pumpade in miljarder på penningmarknader för att stilla och häva den värsta paniken på den globala finansmarknaden. Hittills ser den aktionen ut att ha lyckats.

I Stockholm hamnar börsen på plus nära 5 procent sen årsskiftet men sen toppnoteringen från den 16 juli är nedgången 11 procent.

Avvaktan
Ett ”vänta-och-se-läge”. Det är den bild som börsproffsen tecknar på måndagen. Men fortfarande finns det de som talar om nervositet. Man vet inte riktigt hur stora problemen egentligen är på den amerikanska kreditmarknaden.

Andra tycker att krisen på finansmarknaden kanske är ett sundhetstecken, priset på räntepapper med hög risk har gått ner.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".