Läkare stäms av DO för diskriminering

”Greker är kända för att anpassa sig dåligt i Sverige och har en vana att sjukskriva sig.” Så skrev en läkare i Stockholm i ett utlåtande om en grekisk kvinna som sökt upp honom på grund av en långtidssjukskrivning.

Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen, DO, mottagningen, i två fall som är DO:s första i sjukvården.

Nedlåtande
”De var legendariska redan på 70-talet för sin karghet, sin dåliga anpassning i Sverige och sin benägenhet att sjukkassa sig.”

Så skriver läkaren i ett utlåtande riktat mot en av hans patienter. Det är detta som DO anmäler mot. Att en legitimerad läkare som arbetar på uppdrag av Försäkringskassan använder nedlåtande och grovt diskriminerande fördomar mot sina patienter.

– Läkarutlåtandena har också använts som underlag för bedömning av sjukersättningen, säger DO.

Redan utsatta
DO, Katri Linna, är upprörd eftersom de här åsikterna har riktas mot personer som redan är i ett utsatt läge, eftersom de varit långtidssjukskrivna när de uppsökt läkaren. Hon är också upprörd över att Försäkringskassan fortsatt att använda sig av läkaren trots att de kunnat läsa hans åsikter.

– Jag tycker att det är oerhört illa eftersom det har varit ett krav att vända sig till just denna mottagning, som sedan i sin tur uttalar och uttrycker sig kränkande, och i sin bedömning utgår från en negativt generaliserad bild av personer som kommer från Medelhavsregionen.

Två fall
DO:s stämning gäller en grekisk kvinna och en turkisk man som varit sjukskrivna för utmattningsdepression, något som läkaren inte hittade belägg för i sitt utlåtande.

Katri Linna utesluter inte att fler kan vara drabbade av läkaren.

– Eftersom vi nu har två ärenden där man uttrycker sig lika tydligt kränkande så finns det all anledning att tro att flera personer kan ha varit drabbade.

Tona Ishaq, P3 Nyheter
tonas.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".