Ska regleras mer.

USA: Politiker förbjuds ta emot gåvor

I USA skärps reglerna för vad amerikanska politiker får ta emot från lobbyister. Det handlar om skarpare etiska regler, som ett resultat av tidigare avslöjanden. De nya bestämmelserna kommer att förändra livet för många i Washington.

De nya reglerna förbjuder politiker att ta emot mat, resor och gåvor från lobbyister.

I Washington arbetar runt 15 000 lobbyister och de är en del av det politiska arbetet. De nya restriktionerna glädjer många och gör andra upprörda eftersom de kommer att tvingas förändra sitt arbete.

”Löjligt”
Bruce Josten, som är vice ordförande för USA:s största företagarförening som regelbundet ordnar frukostmöten dit aktuella politiker bjuds in, tycker att reglerna är smått löjliga eftersom de inte får bjuda den deltagande politikern på ägg och bacon.

– Vi har 100-150 personer som äter frukost. Alla kommer att äta utom kongressmedlemmen. Det är löjligt, säger Josten.

Undantag
Det finns naturligtvis undantag, förfriskningar av symboliskt värde som till exempel ost och kex kan vara okej för lobbyister att bjuda på, men de måste kolla i förväg.

Amerikanska kongressen antog de nya reglerna efter en rad skandaler som har upprört väljarna, i de flesta har republikaner varit inblandade och det hjälpte demokraterna att vinna kontroll över kongressens båda kammare förra hösten.

Böter
Lobbyister som bryter mot förbudet riskerar böter på upp till 1,4 miljoner kronor och fängelse i upp till fem år.

En lagstiftare som tar emot en muta riskerar redan idag fängelse, men med de nya reglerna mister de också sin pension från kongressen.

Kritiker anser att det här inte kommer att lösa problemen med korruption bland politiker i Washington, men Craig Holman, lobbyist för den amerikanska konsumentorganisationen Public Citizen som har tryckt på för den här förändringen, säger att med tanke på de många avslöjanden som gjorts, kommer det här att hjälpa till att minska problemen.

Färre resor
Som en effekt av de avslöjanden som har gjorts så har politikerna redan nu kraftigt minskat på antalet resor för att hålla tal eller delta i konferenser.

– Det brukade vara ungefär 3 000-4 000 sådana här resor per år, många betalade av lobbyister och klassade som rena lyxresor. Förra året var det färre än 400, säger konsumentlobbyisten Craig Holman

– Många politiker försöker förringa hela idén med de nya bestämmelserna med att säga att de inte kan bli köpta för en middag, men det är förvånansvärt hur billigt många kan köpas, säger Craig Holman.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".