Kan störa.

Lärare ska kunna ta störande föremål

Från och med höstterminen har lärare rätt att beslagta föremål som kan störa undervisningen. Ordföranden i Lärarnas riksförbund tycker att det är bra att lärarna får beslagta elevernas mobiltelefoner.

– Det är olämpligt att ha telefoner i klassrummet och i skolan, där man filmar varandra och sedan lägger ut filmerna på olika sajter. Det är ett ökande problem som är orsak till mycket svår mobbning, säger Metta Fjelkner.

Metta Fjelkner är alltså positiv till lärarnas nya befogenheter. Men hon tycker att det saknas information om vad lärare får göra om en elev vägrar att lämna ifrån sig till exempel sin mobiltelefon.

Oklara regler
Sören Hedlund som är rektor vid Engelbrektskolan i Stockholm tror att det kommer att ta tid innan alla lärare vet hur de nya reglerna skall tillämpas.

– Det kommer bli mycket oklarheter upplever jag. Bara för att det står i ett tillägg i skollagen nu att vi får beslagta mobilen så är det inte bara att göra det. Det kommer säkert att bli diskussioner, tror Sören Hedlund.

Varken våld eller visitering
Enligt skolminister Jan Björklund har lärarna inte rätt att använda våld om en elev vägrar att lämna ifrån sig ett föremål. Lärarna får inte heller visitera eleverna.

Ett beslagtaget föremål skall lämnas tillbaka till eleven efter skoldagens slut, om det inte finns särskilda skäl till att behålla det längre.

– Det är inte bara telefoner det här handlar om. Det kan ju vara till exempel en kniv eller någonting annat som man tar. Det kan vara så att det finns skäl at tman vill återlämna detta inte till eleven, utan till föräldrarna. Och då kan man få behålla ytterligare några dagar på skolan.

Mer disciplin
Skolminister Jan Björklund välkomnar lärarnas nya befogenheter och anser att de är ett nödvändigt hjälpmedel för att disciplinen skall kunna upprätthållas i klassrummen.

– Eleverna ska inte vara rädda för sina lärare, men de ska ha respekt för sina lärare. Men på många håll så är det inte alls så, utan på många håll struntar eleverna i lärarnas tillsägelser. Det är inte acceptabelt, och det kräver en lång rad åtgärder för att ändra på detta. Och en del i det är att ge lärarna mer befogenheter, säger skolminister Jan Björklund.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".