Frankrike ser över relationen till Rwanda

Relationerna mellan Rwanda och Frankrike är sedan ett halvår djupfrysta efter att en fransk domare försökt åtala Rwandas president. Det blev inte bättre när två efterlysta krigsförbrytare som har levt i Frankrike greps och en av dem släpptes.

Rykten florerar nu i Rwandas huvudstad Kigali om att den franske utrikesministern Bernard Kouchner kommer dit vilken dag som helst för att försöka förbättra läget.

Rwandas justitieminister vill varken bekräfta eller dementera det, men han beklagar Frankrikes agerande.

– Belgien har gjort avbön, USA har gjort avbön och vi gick framåt. Men i Frankrikes fall har det funnits delar av administrationen som gjorde möjligheterna att försonas svåra. När sedan landet utfärdade häktningsorder mot våra medborgare så gick de över gränsen, säger justitieminister Tharcisse Karugarama.

Utkastade
I november kastades fransmännen ut ur Rwanda efter att en domstol bland annat ville åtala Rwandas president Paul Kagame för att ha bidragit till att sätta igång folkmordet.  

Relationerna blev inte mycket bättre efter att två misstänkta krigsförbrytare först greps i Frankrike för att efter en vecka släppas igen. 

Känsligt
Frankrikes roll före under och efter folkmordet i Rwanda har alltid varit ett känsligt ämne i relationerna mellan de bägge länderna. Frankrike inte bara beväpnade den då dominerande huturegeringen, utan hjälpte även ledarna att fly landet efter folkmordet, i ”operation turquoise”.

Det var 1994 som omkring 800 000 tutsier och moderata hutuer mördades av den då hutudominerade regeringen. Sedan makten togs över av den tutsidominerade rebellrörelsen RPF har relationerna med Frankrike varit dåliga.   

Dödstraff
Inte minst alla de misstänkta krigsförbrytare som lever i Frankrike har varit ett problem i relationerna. Även andra länder har vägrat att lämna ut misstänkta till Rwanda på grund av att landet haft dödstraff.

Nyligen beslöt Rwanda att ta bort dödstraffet, vilket kan få betydande konsekvenser. Redan har flera fall från folkmordstribunalen i Arusha förts över till Rwanda och nu kan polismyndigheter i hela världen söka och gripa och utlämna misstänkta för folkmordet. Frågan är om Frankrike gör det? 

Det finns signaler om att den franska regeringen under Nicolas Sarkozy är beredd att ändra inställning.

– Idag har vi indikationer på att en del myndigheter i Frankrike anser att vi bör se över våra relationer. Vissa kontakter har tagits, om Frankrike har viljan, om Sarkozy och utrikesminister Bernard Koushner vill, så finns en väg ut ur detta, säger Tharcisse Karugarama.

Richard Myrenberg, Kigali
richard.myrenberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".