Ökad vattenbrist i redan torra områden

Många fler människor kommer att drabbas av vattenbrist under de kommande 40-50 åren. Det visar en ny rapport baserad på aktuell forskning, som nu läggs fram vid den internationella vattenveckan i Stockholm.

Bristande tillgång på vatten väntas i redan torra områden i Afrika, sydvästra USA, Sydeuropa, Sydasien och Australien. Orsakerna är flera, säger Anders Berntell, chef för Stockholms internationella vatteninstitut.

– Det blir fler människor som måste dela på de små vattentillgångar som finns, säger han.

Förvärras
Medan många människor i världen just nu kämpar mot omfattande översvämningar väntas vattenbristen förvärras i redan torra områden. Förutom trycket från en ökande befolkning hör det ihop med väntade klimatförändringar men också med ett ohållbart utnyttjande av vattenresurserna.

– Här är det jordbruket som är den stora användaren av vatten. Man slösar med vatten och det är drygt en miljard människor som lever under sådana förhållanden där man till ganska stor del har sig själv att skylla.

Jordbruket
Idag använder jordbruket sjuttio procent av tillgängliga vattentillgångar. En stor del av vattnet dunstar bort och kommer inte grödorna till del. En beräkning säger att till 2050 kommer vattentillgången att täcka bara 15 procent av behovet för livsmedelsproduktionen i 90 utvecklingsländer.

– Vi ser hur floder runt om i världen torkar ut. På många håll i världen når de inte fram till havet längre.

Men det finns teknik för att ta bättre vara på vattnet.

– Inom det vanliga regnbevattnade jordbruket, vilket är det jordbruk som dominerar i stora delar av Afrika, så finns det mycket lösningar som inte kräver stora investeringar men som kräver ett nytt tänkande.

Hindra avdunstning
Det handlar om att satsa mindre på vattenkrävande grödor, terrassering och tillförsel av mullämnen för att hindra avdunstningen. 

Kampen om sinande vattentillgångar är ett problem, som också bidrar till politiska konflikter, till exempel i Mellanöstern, i Somalia, Egypten och Darfur, säger Anders Berntell.

– Sambandet mellan klimatförändringar, vattenfrågan och politisk säkerhet är något vi måste ta tag i snarast.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".