Bopriserna i Storbritannien stiger än

På måndagen kom statistik som visar att bopriserna i Sverige fortsätter att stiga. I Storbritannien har prisökningarna på bostäder i sommar varit de största på två år.

Huspriserna i Storbritannien steg i juni med drygt tolv procent jämfört med juni förra året, det är den högsta enskilda ökningen sedan mars 2005.

Dyrt i London
I snitt kostar det drygt 214 000 pund att köpa ett hus i Storbritannien, det är ungefär 2,9 miljoner kronor. Dyrast är det i England och så klart London.

Ökningen i London var rejält mycket större än riksgenomsnittet här, 17,5 procent steg priserna i London i juni jämfört med förra året.

Analytiker här säger att prisökningen är större än väntat, och att högre räntesatser hittills inte haft någon betydelse för bostadsmarknaden. Enskilda mäklare har tidigare i sommar antytt att ökningstakten i England och Wales mattats, efter flera räntehöjningar det senaste året. Men den statistik som nu kommer från myndigheterna visar att den avmattnings som det talats om hittills inte blivit av.

Mattas
Samtidigt sa en analys nyligen att bostadsmarknaden kan mattas rejält nästa år, även om det inte blir tal om någon krasch. Med högre räntor får låntagare allt svårare att klara av sina månatliga inbetalningar av räntor och amorteringar.

Ökningstakten på bostadsmarknaden som det senaste året legat runt tio procent per månad, väntas i början av nästa år sjunka till omkring fem procent.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".