Vägverket och Banverket i pengakamp

Vägverket och Banverket konkurrerar i dagsläget med varandra om att få så mycket pengar som möjligt till sina respektive områden och det leder till en bristande helhetssyn på trafiksatsningarna.

Det säger Joanna Dickinson, trafikutredare vid Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA.

För att ge skattebetalarna bättre valuta för sina pengar borde därför Vägverkets och Banverkets planering slås samman, säger hon.

– Regeringen borde göra en gemensam budget för nyinvesteringar till Väg- och Banverket. De borde prioritera de bästa åtgärderna oavsett om det är väg eller järnväg.

”Felsatsningar”
Hon säger att det sker felsatsningar då Vägverket och Banverket kämpar om att få så mycket pengar som möjligt till sina respektive verksamheter.

Exempelvis beaktar inte Vägverket hur en ny spårförbindelse skulle kunna lösa ett trafikproblem utan föreslår bara vägsatsningar som det allena saliggörande.

I andra fall skulle kanske en ny väg vara en bättre lösning istället för en nysatsning inom Banverkets område.

Samordning och synkronisering
Joanna Dickinson säger att myndigheterna borde samordna sina verksamheter och synkronisera planeringen. Skattepengarna skulle kunna användas effektivare om det inte var, som det är nu, en osund tävlan mellan väg och järnväg.

– Då vill ju respektive verk få så stor budget som möjligt. Det är helt mänskligt och så fungerar det idag. I budgetdiskussionerna borde det gå att göra så att det blir mer oberoende av revir- och sektortänk.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".