Dubaibörsen träffar OMX-ledningen

Dubaibörsens representanter befinner sig i Sverige för att träffa OMX:s ledning och ägare. En av dem som har träffat inbrytarna från Dubai är Karin Forseke. Hon är finansmarknadsminister Mats Odells privata rådgivare och representerar staten.

På måndagen lyssnade hon på vad Dubaibörsens representanter hade att säga. Men vad hon lyssnade till fortsätter staten och andra ägare att hålla för sig själva.

– Jag har inget mer att tillägga i det här läget. Jag tycker att vi är transparanta och informerar om och när vi har och kan göra det.

Var det ett konstruktivt möte ni hade idag?

– Det var ett informationsmöte.

Hur stor delegation är här från Dubai?

– Vi träffade företrädare från Dubai men exakt vilka personer vill jag inte gå in på, det får du fråga dem om.

De statliga representanterna har redan träffat Nasdaqs ledning. Nu var det alltså Dubaibörsens tur att ge sin bild på läget.

Möjligheter
Efter att Dubaibörsen köpt på sig drygt 27 procent av aktierna i OMX förra veckan sa sig Nasdaqs vd Bob Greifeld vara flexibel när gäller priset till aktieägarna. I första hand vill han få aktieägarna att inse hur bra Nasdaq och OMX passar ihop, och vilka möjligheter en affär ger på sikt.

När staten säljer bolag vägs både priset och andra aspekter in. Enligt Karin Forseke reagerar regeringen utifrån samma bedömningsgrunder och principer vid varje ny affär och varje enskilt bud. Ifall ett bud presenteras kommer regeringen att granska det och göra en samlad bedömning.

Hemlighetsfull
Karin Forseke varken kan eller vill säga hur tidplanen nu ser ut för statens försäljning av OMX. Det får ta den tid det tar, säger hon.

Karin Forseke sitter också med i det finansmarknadsråd som på regeringens uppdrag utreder ett samgående mellan OMX och Nasdaq. Syftet är att se hur handeln för finansiella instrument och börsens användare i Norden påverkas.

Resultatet ska presenteras den 28 september och arbetet i rådet kan inte kommenteras förrän det är klart. Inom ramen för det arbetet analyseras konsekvenserna av en affär med Nasdaq, men ställs även mot scenariot med en utebliven affär eller en annan affär.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".