Bitar av isolering har lossnat.

Skador på rymdfärjas värmesköld

Den amerikanska rymdfärjan Endeavour är inne få sitt sjätte dygn i rymden, men skador på rymdfärjans värmesköld väcker farhågor inför återfärden till jorden.

Ända sedan rymdfärjan Columbia brann upp vid återinträdet i atmosfären 2003 och hela besättningen på sju astronauter omkom, har Nasa gjort flera förändringar av den isolering som omgärdar den stora bränsletanken som används vid uppskjutningarna.

Precis som då så var det bitar av den isoleringen som lossnade vid starten från Cape Canaveral i onsdags och slog in i den värmesköld som ska skydda färjan mot den enorma hetta som uppstår vid återfärden mot jorden.

Inte så stor
Skadan är dock inte särskilt stor, ungefär fem centimeter bred och tio centimeter lång, men hålet i värmeplattorna är djup och når nästan hela vägen in till rymdfärjans aluminiumskrov.

Enligt Nasas experter ska det dock inte vara någon fara för besättningen.

– Det är inget vi gillar, men vi är väl förberedda för detta, säger John Shannon, på rymdstyrelsen Nasa. Idag eller på onsdag kommer Nasa att besluta om man överhuvud taget ska göra något åt skadan.

Även om det inte ska vara någon fara för besättningen, kan ett återinträde utan att man gjort något åt skadan leda till att rymdfärjan får än värre skador, men en reparation av värmeskölden innebär en riskfylld rymdpromenad.

Fler färder på gång
Nasa har dessutom planerat ytterligare tre rymdfärder med bränsletankar med samma konstruktion.

Nu måste man överväga att skjuta upp dem för att försöka lösa problemet med material som lossnar från dem.

Nästa rymdfärd var planerad till början av oktober. Endeavour beräknas landa på jorden igen på onsdag nästa vecka.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".