1 av 2
Ryska myndigheter har inte pekat ut någon ansvarig för dådet.
2 av 2
Klicka för grafik.

Bomb tros ha orsakat tågurspårningen

I Ryssland säger myndigheterna nu att det sannolikt var en bomb som orsakade tågurspårningen sent på måndagskvällen, då 60 människor skadades. Polisen rubricerar händelsen som terrorism. Sprängladdningen var placerad strax före en järnvägsviadukt och fick flera av tågets vagnar att kastas av spåret. Åklagare har inlett en förundersökning om terrorism efter bombattentatet.

Expresståget mellan Moskva och S:t Petersburg passerade med en fart av 200 kilometer i timmen, när vad polisen säger troligen var en hemmagjord bomb, exploderade.

Nästan alla vagnar åkte av rälsen och vräktes omkull.

Inga döda
Ombord fanns 250 människor. Inga dödsfall har rapporterats, men 60 skadades, 38 så allvarligt att de fick föras till sjukhus.

Urspårningen ägde rum precis vid en bro. Det är möjligt att tanken med bomben, om det var en sådan, var att tåget skulle falla ner från bron och då skulle förstås följderna ha blivit mycket allvarligare.

Den ryska polisen kallar det som skett för ett misstänkt terroristbrott.

Inte utpekade
Inget har sagts om vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom, men som alltid i Ryssland frågar man sig först och främst om händelsen har något med Tjetjenien att göra.

2003 dödades till exempel 46 människor i en explosion i södra Ryssland. Då var det tjetjenska rebeller som genomförde attentatet.

Det är dock mer än ett år sedan de begått något terrordåd i själva Ryssland. Det finns ännu inga konkreta misstankar om vilka som kan vara skyldiga till den här senaste tågurspårningen.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".