Miljöaktivister tänker campa i en vecka utanför flygplatsen.

Miljöaktivister protesterar på Heathrow

Vid flygplatsen Heathrow utanför London inleds på tisdagen en stor protest mot den globala uppvärmningen. Under en vecka campar miljöaktivister utanför flygplatsen, och det varnas för rejäla störningar i flygtrafiken.

– Passagerarna förstår om det blir ett par timmars förseningar eftersom flygindustrin inte kan expandera om vi ska stoppa klimatförändringen, sa en av initiativtagarna Leila Harris till BBC på tisdagsmorgonen.

Övervakade av hundratals poliser har de slagit upp sina tält på ett stort grönområde alldeles utanför flygplatsområdet.

”Flygtrafiken är boven”
Under en vecka ska de vara här för att protestera mot den globala uppvärmningen i allmänhet, och mot flygtrafiken i synnerhet, som de anser är den stora boven.

Det finns planer på att bygga en tredje start- och landningsbana på Heathrow, och därmed öka kapaciteten ytterligare på världens tredje största flygplats. Det här är något som miljöaktivisterna tagit fasta på.

På söndag planerar miljöaktivisterna vad de kallar ”direkta åtgärder” och civil olydnad. De har lovat att inte ta sig in på landningsbanan, men vad protesten i övrigt kan handla om är hemligt.

Varning för störningar
Men det varnas för att det kan bli störningar i flygtrafiken. Ungefär 2 000 poliser står i beredskap att ingripa om det skulle behövas.

Downing Street har uppmanat till demonstranterna att inte göra något dumt, och flygplatschefen vid Heathrow vädjar till demonstranterna att inte trakassera flygpassagerare.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".