Beståndet av Östersjötorsk kanske kan öka nu.

Stor fiskimportör nobbar Östersjötorsk

Ett stort brittiskt matföretag ska sluta köpa 17 000 ton östersjötorsk. Det är en fjärdedel av all torsk som får fiskas i Östersjön. Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad tror att kritiken från en miljöintresserad allmänhet har stor betydelse.

– Ja det är ett konkurrenstryck som de här företagen har fått känna. Jag tror att allmänt sett att företag som köper produkter som är ifrågasatta i debatten, de företagen är ganska känsliga för den här typen av debatt.

Fisket stramas åt
Axel Wenblad vid Fiskeriverket tror att torskfisket i Östersjön kommer att stramas åt ytterligare.

– Jag tror att vi kommer ha torskfiske i östersjön även framledes. Men det kommer säkerligen att bli mindre och det kommer att bli hårdare kontroll på torskfiske, säger Axel Wenblad, Fiskeriverkets generaldirektör.

Alla insatser tillsammans kan leda till ett större torskbestånd, tror Henrik Svenberg vid Yrkesfiskarnas riksförbund.

– Vi har fått fångster i våra medlemmars redskap. Man ser större spridning på torsken nu jämfört med två år tillbaka i tiden. Men det som har märkts under det senaste året är att torsken finns på djupet och den finns längre ut på sjön.

Kan få effekt
Så det kan få betydelse på lokal nivå att ett stort brittiskt företag söker råvaror från Alaska istället för Östersjön. Fisket av den hotade torsken i östersjön kan komma att minska.

– Jag skulle tro att vi på ett par tre år märker en större effekt av de nerdragningar i fisket som har varit under ett stort antal år. Det förutsätter att alla lever efter de regler som finns. Och det förutsätter framför allt att det sker kontinuerliga inflöden av saltvatten, för det är själva grunden för att torsken ska kunna leva i Östersjön, säger Henrik Svenberg.

Kjell Karlsson Kihlberg
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".