SBAB: Riksbanken kommer höja räntan

Trots global oro på börs- och kreditmarknaden, fortsätter den svenska ekonomin att växa. Riksbanken kommer att behöva höja räntan. Det spår bolåneinstitutet SBAB i en konjunkturprognos. Om ett år kan den rörliga bolåneräntan vara en procentenhet högre än idag, cirka 5,5 procent.

– Vi räknar med att inflationstrycket i både Sverige och Europa är det som är det överskuggande problemet för centralbanken: det får de att höja räntan och då följer både rörliga och bundna boränter med upp när centralbanken höjer, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Påverkar ränteutvecklingen
Bolåneinstitutet SBAB pekar i sin konjunkturprognos på två motverkande krafter som idag präglar ränteutvecklingen.

Å ena sidan kreditoron i USA som pressar de långa räntorna. Den amerikanska centralbanken väntas sänka sin styrränta som en ren försiktighetsåtgärd.

Å andra sidan ångar den svenska ekonomin på med hög sysselsättning, löneglidning och fortsatt hög konsumtion.

Högre BNP och räntor
SBAB väntar sig att BNP växer 3,8 procent i år. 3,5 procent nästa år, för att sedan dämpas till 2,9 procent 2009.

Och samtidigt går räntorna upp. Riksbanken väntas höja styrräntan två gånger från dagens 3,50 procent till 4 procent i år, och landa på 4,5 procent nästa år.

Det här scenariot medför att skillnaden mellan rörliga boräntor, som påverkas direkt av Riksbanken, och de långa räntorna som styrs bland annat av räntorna i USA, minskar.

Tungt för högbelånade
Enligt SBAB tål hushållen högre räntor. Det är den grupp högbelånade hushåll som köpt bostäder i slutet av 90-talet och senare, som kan få det tungt.

Däremot spelar en börsnedgång en mindre roll för bolåneprisernas utvecling. Priserna styrs av räntorna och det faktum att hushållen har stabila inkomster.

– Vi ser en bra konjunktur. Annars är arbetsmarknaden den viktiga faktorn för bostadsmarknaden, att folk har jobb och inkomster, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".