Genmodifierade grödor kan spridas från åker till åker.

Genmodifierade grödor blir kommersiella

Till våren kan det bli aktuellt med kommersiell odling av genmodifierade grödor, så kallat GMO, på svenska åkrar. Många lantbrukare som vill fortsätta odla traditionellt eller ekologiskt är oroliga för att de genmodifierade grödorna ska spridas även till deras åkrar.

Mats Jönsson i östra Skåne odlar genmodifierad potatis som har mer av en speciell stärkelse som ska användas i pappersindustrin.

– Då ska jag vara extra försiktig, då ska jag inte hålla på och tappa dem och så, utan då ska jag hålla dem på fältet, säger Mats Jönsson.

Kan du äta dem?

– Det är ju ingenting man gör, de smakar ju inte gott.

Det här är en försöksodling, men redan till nästa år kan den genmodifierade stärkelsepotatisen odlas kommersiellt, om den då är godkänd av EU.

Ännu är inte de svenska reglerna för kommersiell GMO-odling helt klara. Det regelverk som är på gång får kritik.

Sprids till andra fält
Det som kommer att hända är att genmodifierade grödor ibland sprids till andra fält, säger Peter Einarsson, genteknikhandläggare hos Ekologiska lantbrukarna.

En odlare av vanliga eller ekologiska grödor kommer att få acceptera att upp till 0,9 procent av skörden kan bli genmodifierad på grund av spridning från en grannes åker.

– Vi måste ha säkerhetsåtgärder kring GMO-odlingen som är på en tillräckligt hög nivå. Vi måste även ha ett ersättningssystem som gör att den enskilde bonden inte drabbas av stora kostnader eller osäkra rättsprocesser för att få ersättning i sådana här föroreningsfall. Vi tycker inte att regeringen har tagit det här på allvar på någon av de här punkterna, säger Peter Einarsson.

Får medhåll
Det kommer att ske en spridning av genmodifierade grödor till även andra fält, det säger även Kristoffer Vamling, ansvarig för biosäkerhet på Plant Science Sweden, det företag som bland annat äger den genmodifierade potatisen som Mats Jönsson odlar.

– När man har ett biologiskt produktionssystem kan man aldrig garantera till hundra procent att det inte sker en inblandning, säger Kristoffer Vamling.

Sven Börjesson
sven.borjesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".